Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Χτες βράδυ ήταν μια καλή βραδιά. Έγινα λιώμα με 3 βότκες - πάει γέρασα! - αλλά το διασκέδασα. Αφορμή ένα παιδικό πάρτυ του γείτονά μου, που εξελίχτηκε σε πάρτυ για μεγάλους.
Μαζευτήκαμε όλοι στη γειτονιά, σχολικοί φίλοι και συμμαθητές όλοι μας. Δώσαμε ρεσιτάλ χαζομάρας. Προσωπικά βρήκα την ευκαιρία να ξεδώσω. Χωρίς παιδιά να νταντέψω, δεν έβαλα γλώσσα μέσα και δεν άφησα και κανέναν στην ησυχία του. Μου άρεσε! Αλλά και όλοι μας ήμαστε σε καλή διάθεση χτες βράδυ. Σαν μικρά παιδιά, που έχουν να συναντηθούν πολύ καιρό, δεν ξέραμε τι να πρωτοπούμε, τι να διηγηθούμε ο ένας στον άλλον ... Θέλαμε απλά να τα πούμε ο ένας στον άλλον όλα, να μιλήσουμε, να ξαναβρούμε τη ζεστασιά των παιδικών μας χρόνων. Mission accomplished! Είχα πολύ καιρό να βρεθώ σε τέτοια μεγάλη παρέα και να νιώθω καλά. Και μου βγήκε σε απόλυτη χαρά!
Μετά, όμως, έπρεπε να γυρίσω σπίτι. Και μη φανταστείτε καμία τρομερή απόσταση. Απέναντι ήμουν!
Μπαίνοντας στο σπίτι μου, στην ησυχία της δροσιάς του, βρήκα ως συνήθως την "κόρη" μου, την Μπουρλού, να με περιμένει φαρδιά πλατιά πάνω στο κρεβάτι μου και ... τίποτε άλλο.
Ξαναντύθηκε η ψυχή μου τη θλίψη της κι έμεινε εκεί. Πάντα ήμουν μοναχικός άνθρωπος αλλά δεν είχα βιώσει ποτέ μοναξιά. Και χτες βράδυ στην ησυχία του σπιτιού μου και με τη φασαρία του πάρτυ που τέλειωνε να ακούγεται από ακριβώς απέναντι βίωσα ξανά και ξανά μια απέραντη θλίψη και μελαγχολία. Δεν μπορούσα πλέον να χαμογελάω ή να είμαι χαρούμενη, απλά και μόνο γιατί η σκέψη μου κόλλησε σε ένα και μοναδικό γεγονός, στο ότι δεν έχω πια κοντά μου αυτόν τον άνθρωπο, που αγάπησα πολύ και ευτυχώς αγαπάω ακόμα.
Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Τι καλό ή τι κακό θα μου συμβεί σε αυτή την ρημαδοζωή και δε νοιάζομαι κιόλας. Χαίρομαι κάθε ευτυχισμένη στιγμή της απλής καθημερινής ζωής μου, προσπαθώ να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν αλλά και στενοχωριέμαι αφάνταστα, όταν απλά, κυνικά και πάντοτε σκληρά συνειδητοποιώ ότι το μόνο που ζήτησα από τη ζωή, το μόνο που ήθελα και θέλω πραγματικά, δεν μπόρεσα να το έχω.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι από εγωισμό ειπωμένα όλα αυτά. Ίσως, αν όλα ήταν διαφορετικά, να ήμουν απλά και με τα ανθρώπινα μέτρα ευτυχισμένη.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Τελικά το πιο ατίθασο πράγμα στον άνθρωπο είναι η σκέψη του.

Άλλη μια πολύ δύσκολη βραδιά ...
Σαν να μη βγαίνει τούτο το καλοκαίρι ... Σάμπως βγήκε ο χειμώνας ή η άνοιξη - πλάκα κάνουμε ...
Να προσπαθείς ματαίως ...
Να μην μπορείς να "κλείσεις τη σκέψη σου σε ένα μαύρο κουτί" που λέει και το άσμα, αν και το θέλεις τόσο πολύ ...
Τελικά το πιο ατίθασο πράγμα στον άνθρωπο είναι η σκέψη του. Κατευθύνεται εν μέρει - δε λέω - αλλά και αυθαιρετεί η ίδια. Σε περιγελά και σου δηλώνει με αυθάδεια αλλά ευθαρσώς πως ό,τι και να κάνεις αυτή θα υπάρχει εκεί και θα σε πηγαίνει στις σκέψεις που αυτή επιλέγει άσχετα αν σε πονούν, αν σου θυμίζουν πράγματα που προσπαθείς να τα διατηρήσεις σε κάποια μικρή γωνιά του μυαλού σου, αν σου λείπουν πρόσωπα και καταστάσεις ...
Η σκέψη δεν ενδιαφέρεται για αυτό. Δεν επηρεάζεται από τίποτε. Είναι εκεί για να σου θυμίζει αυτά που πραγματικά έχουν αξία για σένα και που τα αγαπάς πολύ. Και ίσως έτσι πρέπει να είναι ...

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Δεν ξέρω τι κάνει ένα παλικάρι 28 χρονών να χτυπάει ηρωίνη. Απορώ!
Είναι που πια μας έχει γίνει τόσο δύσκολη η ζωή; Είναι ή φαίνονται να είναι τόσο ανυπέρβλητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας; Είναι τόσο έντονο το τέλμα μας; Είναι όλα αυτά μαζί;
Γεγονός είναι πως ένας πολύ δικός μου άνθρωπος, πολύ αγαπημένο πρόσωπο, επέλεξε αυτό το δρόμο τώρα που 30ρίζει και όχι στα 16 του. Δεν το επικροτώ αλλά όσο να είναι τον καταλαβαίνω.
Τον είδα και τρόμαξα. Πολύ αδυνατισμένος και με θολό βλέμμα. Ήξερα κάποια πράγματα για αυτόν αλλά, όπως συμβαίνει πάντα, δεν είχα ιδέα πόσο πολύ πονούσε. Δεν είχα καταλάβει τίποτε γιατί δε με είχε αφήσει να καταλάβω ή γιατί πολύ απλά δεν ήθελα εγώ να καταλάβω 'η γιατί δεν βρήκα ποτέ το λόγο ή το χρόνο να ασχοληθώ για να καταλάβω.
Πάντα θεωρούμε τους άλλους δυνατούς και πάντα λέμε "δεν έχει ανάγκη αυτός, θα τα καταφέρει!" Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο "δυνατός" άνθρωπος είναι απλά άνθρωπος και δεν τα καταφέρνει; Τι γίνεται όταν αυτό το άτομο ζει μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που του προσδιορίζει ένα "φαίνεσθαι" που απέχει πολύ από το "είναι" του; Πώς διαχειρίζεται τις αναγκαστικές επιλογές ζωής που κάνει; Όταν συναισθηματικά άλλο θέλει να επιλέξει και λογικά άλλο επιλέγει; Όταν δεν βρίσκει την προσωπική δύναμη είτε από βλακεία είτε από εγωισμό ή από αδυναμία να αλλάξει την απόφασή του και να ξαναπάρει τη ζωή του όπως αυτό την θέλει, από την αρχή και με όλο το κόστος του να ξαναπληγωθεί ίσως; Τι περνάει από το μυαλό και κυρίως την ψυχή αυτού του ιδιαιτέρως ευαίσθητου ατόμου, όταν δεν υπάρχει τίποτε για να κρατηθεί, όταν κανείς δεν τον καταλαβαίνει και κανείς δεν θεωρεί σοβαρό αυτό που περνάει; Όταν κοντεύει τα 30, ζει ακόμα με τους γονείς του, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να "κάνει τίποτε"; Όταν η κόντρα με έναν παραδοσιακά συντηρητικό και αυταρχικό έως κοινωνικά αναγνωρισίμο "μεγάλο μαλάκα" πατέρα υποβόσκει αλλά ποτέ δεν εκτονώνεται; Όταν η καταπιεσμένη αμόρφωτη μανούλα αποφάσισε στα 47 της να ζήσει την εφηβική της επανάσταση και νοιάζεται μόνο για το αν έχει πάρει ή όχι κανένα κιλό ή για το πού υπάρχει νέο στοκατζίδικο κάποιας μάρκας, και όλα αυτά ανάμεσα στο ποια φτιάχνει καλύτερη σπανακόπιτα στη γειτονιά από αυτήν (αδιανόητο πράγμα) και το "ποια πήγε και άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα";
Α ρε, έρμε Μανολιό! Πού να βρεις χώρο να ανασάνεις; Πού να βρεις αποκούμπι;

"Φλιπάρει το μυαλό, φεύγει η σκέψη σε μονοπάτια τρελά και δύσκολα, χάνεις την αγάπη σου, δεν μπορείς να σκεφτείς σωστά, πονάς πολύ, αποσύρεσαι, κλαισ, βλέπεις έναν τοίχο και τρόμο σε καθημερινή βάση. Και το χειρότερο κανείς δεν σε πιέζει. Είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις, να πας όπου θέλεις. Θεωρούν ότι τα έχεις όλα και τζάμπα κλαίγεσαι. Όμως εσύ δεν μπορείς! Δεν θέλεις να πας πουθενά. Θέλεις να απομονωθείς, να κλάψεις, να χτυπηθείς, να σιχτιρίσεις, να καταρρεύσεις με την ησυχία σου. Αλλά όλα αυτά είναι τα μόνα που δεν σου επιτρέπονται σε μια"καλοβαλμένη ζωή", όπου όλοι σε ρωτάνε "Γιατί είσαι έτσι; Μα καλά, τόσο μαλάκας είσαι; Σήκω και βγες έξω! " Να τους απαντήσεις τι; Ότι τίποτε δεν έχει πια νόημα, ότι χρειάζεσαι βοήθεια; Και από ποιους; Από αυτούς που ποτέ δεν την είχες; Από αυτούς που και οι ίδιοι χρειάζονται βοήθεια; ..."

Αυτά και άλλα πολλά άκουσα από το στόμα του και εν μέρει αναγνώρισα και μένα σε όλα αυτά. μπόρεσα να νιώσω το ψυχικό του αδιέξοδο μέσα σε όλα αυτά. Το έχω ζήσει κι εγώ ψάχνοντας να με βρω και προσπαθώντας να "προχωρήσω". τι ηλίθια λέξη και κουβέντα. κανείς δεν "προχωράει" - μόνο ο whiskey-άνθρωπος!!! Η ζωή απλά μας παρασέρνει!

Δεν ξέρω αν μπορώ να βοηθήσω αυτόν τον άνθρωπο, μόνο να τον ακούω μπορώ. Δεν μπορώ να του βρω καμία λύση σε κανένα γιατί του. Μόνος του θα τα βρει όλα, αν μπορέσει. Το μόνο που ένιωθα είναι πως πονάει πολύ, πως θέλει να τα αλλάξει όλα, πως πρέπει να φύγει από τη νοσηρότητα της οικογένειάς του γιατί μόνο έτσι θα είναι πραγματικά ελεύθερος.
Είχα μπροστά μου έναν "τσαλακωμένο" άνθρωπο, που "φώναζε" με όλη του την ψυχή να τον αποδεχτούμε όπως είναι, να καταλάβουμε ότι μας αγαπάει, κυρίως ότι αγαπάει τη ζωή και να τον κάνουμε να νιώσει πως κι εμείς τον αγαπούμε.
Ο μόνος λόγος που μου μίλησε ήταν επειδή κάποτε του είχα πει ότι είναι ανάγκη μας, βαθιά ανθρώπινη και προσωπική, να εκτιμάμε ό,τι αγαπήσαμε, να μην ντρεπόμαστε για αυτά που αγαπήσαμε και κυρίως να μην προσπαθούμε να τα ξεχάσουμε.
Δε θυμάμαι πότε τα είχα πει αυτά και με ποια ευκαιρία. Άλλωστε το ξέρω αυτό το αγόρι από τα 18 του. έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις, σοβαρές και μη στο αραιά και πού που βρισκόμαστε.
Όμως, ακόμα πιστεύω σε αυτά που του είχα πει και μου θύμισε στην τωρινή μας κουβέντα. Δεν μπορεί κανένας να είναι τόσο ηλίθιος ώστε να πιστέψει πως με ένα "θα με ξεχάσεις" ή με ένα "θα τα ξεχάσω όλα" μπορεί να διαγράψει ό,τι αγάπησε. θα είναι πάντα εκεί και θα σε στοιχειώνουν ακριβώς επειδή προσπαθείς ματαίως - κατά την ταπεινή μου γνώμη - να τα ξεχάσεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία για μένα και πιο ατέρμονο βύθισμα ύπαρξης.
Προσωπική μου επιλογή και δρόμος πια είναι να ζω καλά, όσο μπορω καλά με αυτά που αγάπησα πολύ, ακόμα και αν αυτά δεν τα έχω πια!

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Κάνοντας την ίδια πάλι βλακεία ...

Η μέρα που δώσαμε τα απολυτήρια στο σχολείο ήταν μία από τις δυσκολότερες της ζωής μου. Και αυτό μάλλον λόγω της προσωπικής μου λάθος αντίληψης καθήκοντος. Μου κακοφάνηκε σε μεγάλο βαθμό - ώστε να με "πιάσει" το κεφάλι μου - το ότι δε θα συνεχίσω τα παιδιά μου στην Στ΄ τους τάξη. Νιώθω λες και τα εγκατέλειψα στο έλεός τους.

Αν και ξέρω πως θα είναι μια χαρά!
Αν και ξέρω πολύ καλά πως υπάρχουν εξαιρετικοί δάσκαλοι και ίσως είναι τυχερά και τα έχει κάποιος "ωραίος" δάσκαλος.
Αν και ξέρω πολύ καλά πως κι εγώ είμαι μια μετριότητα.
Αν και ξέρω πως δεν τους πρόσφερα και πολλά φέτος.
Αν και ξέρω πως θα είμαι πολύ καλύτερα στη μετεκπαίδευση για τα επόμενα 2 χρόνια.
Αν και ξέρω πως δεν ήταν η φετινή μία από τις καλύτερές μου χρονιές.
Αν και ξέρω πως από εδώ και πέρα ορκίστηκα να με φροντίζω πάνω από όλα και από όλους.
Αν και ξέρω πως επέλεξα σωστά.
Αν και ξέρω πως μερικές φορές - αν όχι όλες πλέον - πρέπει να κοιτάω τα δικά μου θέλω και να τα ικανοποιώ όσο μπορώ.

Ε! τότε γιατί - που να πάρει! - δε νιώθω καθόλου καλά;
Τι σκατά δασκάλα είμαι;
Τι σκατά άνθρωπος έχω γίνει πια;
Γιατί πάντα διαλέγω να φύγω από ένα σχολείο αφήνοντας πίσω μια Ε΄τάξη; ο-ε-ο!!!!

Και αυτό θα μπει λοιπόν στο σωρό με τα αναπάντητα "γιατί" που έχω σωρρεύσει κατά καιρούς πίσω μου. Ίσως γριά , ραμολιμέντο, να μπορέσω να τα απαντήσω όλα. Ως τότε ας κοιμούνται ύπνον ελαφρύ! Κουράστηκα πια να τα σκέφτομαι όλα. Καιρός είναι να μην ενδιαφέρομαι για τίποτε. Αν, φυσικά, μπορέσω να κάνω ποτέ κάτι τέτοιο ...

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Και ναι, έφυγα όπως ήθελα!

Φέτος συμπλήρωσα 6 χρόνια στο ίδιο σχολείο, μικρό σχολείο, αγροτικό θα λέγαμε. Για μένα ήταν 6 χρόνια καλά και κακά. Έκανα πολλά πράγματα με τα παιδιά που είχα και υπήρχαν στιγμές μεγάλης χαράς και απογοήτευσης.
Αποφάσισα φέτος ότι είναι πια καιρός να φύγω από εκεί. Δηλ. φεύγω αύριο. Αποχαιρετώ τους πάντες και φεύγω. Και είναι η πρώτη φορά που φεύγω όπως θέλω εγώ, χωρίς να αφήνω πίσω μου τίποτε, αν και πολύ θα ήθελα, για να είμαι ειλικρινής να συνέχιζα τα φετινά παιδιά μου στην έκτη τους τάξη.
Όμως δεν τα αγάπησα πολύ αυτά τα παιδιά, φέτος. Το λέω και ντρέπομαι. Όχι γιατί δεν άξιζαν σαν παιδιά, το αντίθετο μάλιστα. Εγώ δεν μπόρεσα. Παρόλα αυτά τα πόνεσα και δέθηκα μαζί τους πολύ. Λειτούργησα για άλλη μια χρονιά σαν την κλώσσα ή να πω καλύτερα σαν τη σκύλα, που τα προστάτευε αν τολμούσε κάποιος να μου τα πειράξει.
Όμως εγώ, βαθιά μέσα μου, δε νιώθω ότι τους πρόσφερα το 100% της αγάπης μου, της προσοχής μου ...
Δεν είναι εύκολο να το εξηγήσω. Είναι κάτι που μόνο αν είσαι δάσκαλος το νιώθεις.

Όπως και να έχει φεύγω πια από το σχολείο και όπως είπα και νωρίτερα φεύγω όπως θέλω εγώ, με μία καταπληκτική γιορτή όπου έμειναν όλοι ευχαριστημένοι. Κι εγώ το χάρηκα ιδιαίτερα. Όλα τους ήταν κατενθουσιασμένα και περήφανα που είχαν καταφέρει να τη φέρουν σε πέρας.
Κι ας ήταν ένα απλό αφιέρωμα στο Ρίτσο. Ήταν συγκινητικά τα τραγούδια και άρεσαν. Η περηφάνεια μου είναι μεγάλη, όπως κάθε φορά που πετυχαίνουμε να παρουσιάσουμε κάτι το διαφορετικό.
Έτσι, και ο αποχαιρετισμός με τα κούτσικα έγινε πιο εύκολος. Πάντα θα θυμούνται ότι έκαναν κάτι με τη δασκάλα τους της Ε΄ και εγώ φεύγω πιο ήσυχη, ότι δεν τα εγκαταλείπω.
Άλλωστε και η δικαιολογία ότι πέρασα στην μετεκπαίδευση των δασκάλων ήταν πολύ ισχυρή. Όλοι τους, παιδιά και γονείς, καταλαβαίνουν τη σημασία των περαιτέρω σπουδών.
Κι έτσι τώρα για μένα πραγματικά αλλάζουν όλα. Ας είναι μόνο για το καλύτερο!

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Αν αυτό δεν είναι ευτυχία, τότε τι είναι ...

Δεν μπορώ να μη το βάλω στο blog μου. Απολαύστε το!
I love you till the end.

Κάνοντας τη φετινή αυτοκριτική μου ...

Καθόμουν απόψε το απόγευμα και προσπαθούσα να φέρω σε λογαριασμό όλο το χαρτομάνι με τη δουλειά των μαθητών μου στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που είχαμε φέτος. Ήθελα και θέλω να τους φτιάξω ένα αναμνηστικό όχι μόνο για να θυμούνται τη δουλειά τους αλλά και γιατί αφήνω αυτή την τάξη αλλά και αυτό το σχολείο ...
Είναι η πρώτη χρονιά φέτος που θεωρώ ότι δεν ήμουν εκεί για αυτά τα παιδιά. Ήμουν εντελώς διαδικαστική. Όχι, ότι δεν τα αγάπησα αλλά θεωρώ ότι ήμουν απόμακρη σε σχέση με άλλες χρονιές.
Τα δίδαξα σωστά, τα κατάλαβα εν μέρει και στάθηκα κοντά τους. Ένιωθα όμως πάντοτε πολύ κουρασμένη, απογοητευμένη και δεν υπήρχε μέρα αυτή τη χρονιά που να σηκώθηκα καλά και να είπα πως χαίρομαι που ζω και που ξύπνησα και σήμερα.
Θα με κατακεραυνώσει ο Θεός που το λέω αυτό αλλά εγώ έτσι ένιωθα και νιώθω ακόμα. Απλά δεν μπορούσα και δεν μπορώ!
Τα "κούτσικα", βέβαια, ήταν μια χαρά παιδάκια. Με το γέλιο τους, τη βλακεία τους, τα αστεία τους, τις κοτσάνες τους, τα ευτράπελά τους ... μόνο που ήταν μόνο δικά τους. Εγώ δε συμμετείχα σε αυτό. Ή μπορεί και να συμμετείχα αλλά όχι πραγματικά εγώ. Σαν να τα έβλεπε μια άλλη Χριστίνα.
Κάθε μέρα ένιωθα πως έβγαινα από το κορμί και την ψυχή μου και βρισκόμουν εκεί λειτουργώντας άψογα μεν αλλά χωρίς την ψυχή μου δε. Αυτή άλλωστε δεν ξέρω καν αν υπάρχει πια ή αν θα υπάρξει ποτέ ξανά. Παγωμένη ως το κόκκαλο! Τόσο που χρειάστηκε να συμβούν καναδυό περιστατικά φέτος για να με τραντάξουν ...
Το χειρότερο πριν 2 εβδομάδες, όταν έμαθα ότι το ραγισμένο κόκαλο στο πόδι ενός από τα παιδιά μου, του Στ., δε γινόταν καλά και οι γιατροί τον υποπτεύονταν για νεοπλασίες και πάλι.
Και λέω και πάλι γιατί μικρό αυτό το αγοράκι είχε εκδηλώσει καρκίνο και τράβηξε του Χριστού τα μαρτύρια. Σήμερα ζει χάρη στους γιατρούς και τη μάνα του.
Όταν μου το είπε η μάνα του, σωριάστηκα. Έκλαιγα με μαύρο δάκρυ. Έφτασα στο σημείο να παρακαλάω εγώ η άπιστη το Θεό να έχει καλά όσους αγαπάω και ας μην τους βλέπω ή τους δω ποτέ ξανά στη ζωή μου. Δεν το άντεχα!
Έτρεμε η ψυχή μου για τον Στ. Είχε κολλήσει το μυαλό μου ότι το παιδί μπορεί να μη ζει μέχρι το Σεπτέμβρη και ότι του χρόνου σε αυτή την τάξη θα ήταν αδειανή μια θέση.
Βλέπεις, δε μου είχε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
Ευτυχώς, για το Στ. όλα πήγαν καλά. Οι πρώτες εξετάσεις του βγήκαν καθαρές. Αποκλείστηκε η περίπτωση νέου καρκίνου ή μετάστασης. Βέβαια, έχει να αντιμετωπίσει πολλά ακόμα αλλά όλα πια είναι χειρίσιμα.
Και γι' αυτό και μόνο είμαι ευγνώμων.
Οπότε ας στρώσω κ... κάτω να φτιάξω το αναμνηστικό!Έστω κι αν δεν πρόκειται να βάλω μέσα τίποτε προσωπικό, ούτε καν λίγα δικά μου λόγια. Ας με συγχωρήσουν φέτος όλοι αλλά δεν νιώθω ικανή να τους γράψω τίποτε.
Του χρόνου θα έχουν άλλη δασκάλα.
Έχω πολύ καιρό να κάνω μία νέα ανάρτηση στο ημεολογιάκι μου. Έπεσε όλη η δουλειά μαζί. Αλλά από εδώ και πέρα θα είμαι πιο συνεπής : ))))))