Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Στον απόηχο των εξετάσεων

Δεν πα' να είμαστε από 30 έως 50 ετών οι 44 μαζί με μένα μετεκπαιδευόμενοι στο Μαράσλειο, άμα έρχοται οι εξετάσεις γινόμαστε κάτι ανάμεσα σε χαζοεγωιστικούς φοιτητές, αγχωμένα γυμνασιόπαιδα και αδιάφορα κωλολυκειόπαιδα.
Και ό,τι λέω είναι δυστυχώς μια αλήθεια.
Αγχος και γκρίνια να πάρουμε νωρίς τις σημειώσεις στα 6 μαθήματα για να προλάβουμε να διαβάσουμε. Έλεος! Λες και πρόκειται να μας αφήσουν! Τι να μας κάνουν; Μαγιά για του χρόνου;
Πάω στοίχημα πώς όλοι μας με κάποιο δυσκολία και δικαιολογία διαβάσαμε. Σκιστήκαμε θα έλεγα! Άλλος ανάμεσα σε ιδιαίτερα, άλλος ανάμεσα σε ξεσκατίσματα, άλλος ανάμεσα σε πεφτουλοκάμακο αλλά όλοι μας ανεξαιρέτως, λόγω του μικροβίου, του φιλότιμου, να μην πάμε αδιάβαστοι στις εξετάσεις, "επεξεργαστήκαμε το υλικό" ενδελεχώς. Δεν ξέρω ειλικρινά πόσοι από εμάς διαβάσαμε απλά και μόνο γιατί θέλαμε να μάθουμε.
Προσωπικά διάβασα με ευχαρίστηση μόνο 2 μαθήματα. Στα άλλα ήμουν διαδικαστική έως και αδιάφορη. Αλλά στο ένα από αυτά - τις ψυχικές διαταραχές - ειλικρινά απογοητεύτηκα που τέλειωσαν τα 2 "τούβλα" σημειώσεις που είχα πάρει. 'Ηθελα και άλλο. Φοβερό μάθημα!
Ήταν το μόνο μάθημα, τελικά, στο οποίο δεν ήξερα κανένα από τα θέματα που έπεσαν. Και όχι μόνο εγώ, όλο το τμήμα! Και αυτό γιατί, ως εκπαιδευτικοί εστιάσαμε στα είδη, τα αίτια, την κλινική εικόνα, τη θεραπευτική παρέμβαση και το ρόλο του σχολείου και του ειδικού δασκάλου. Δυστυχώς τα θέματα ήταν πολύ πιο γενικά, πιο θεωρητικά, πιο εισαγωγικά να το πω; Ήταν τέτοιου μεγέθους η άγνοιά μας που νομίζαμε ότι τα θέματα δεν ήταν καν μέσα στην ύλη μας! Ζντουπ!!!
Και φυσικά έγινε το έλα να δεις! Αρχικά όλο το τμήμα ήθελε να φύγει. Βέβαια, επιβεβαιώσαμε το πόσο "χέστες" , φανφαρολόγοι και μίζεροι ως κλάδος είμαστε. Κανείς δεν έφυγε. Αφού εκτόνωσαν την οργή και τα νεύρα τους, κάθισαν όλοι κάτω και επιδόθηκαν σε ό,τι όλοι οι φοιτητές ξέρουν πολύ καλά - αυτό πρέπει να είναι πληροφορία καταγεγραμμένη στο DNA μας, δεν εξηγείται αλλιώς! - να κάνουν, την αντιγραφή! Έγινε μπάχαλο! Από παντού ακουγόταν σχίσμο σημειώσεων, όταν κάποιος εντόπιζε το θέμα. Και αυτή η σχισμένη σελίδα έκανε μια υπέροχη και μεγαλειώδη βόλτα από χέρι σε χέρι. Το δύσκολο δεν ήταν να αντιγράψεις αλλά το να προσπαθείς μέσα σε μια απίστευτη βαβούρα να μην γράψεις "φτυστά" ό,τι και ο διπλανός σου. Απίστευτο decadence για δασκάλους αυτού του επιπέδου!
Γεγονός παραμένει ότι σε τέτοιες ηλικίες οι εξετάσεις βιώνονται πολύ βαριά. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς για να διαβάσεις, αδύνατο να βάλεις στην άκρη υποχρεώσεις και ζωή που τρέχει, ακόμα δυσκολότερο να αποστηθίσεις και για μένα, που όλα αυτά είναι ξένα στην ιδιοσυγκρασία μου, εντελώς βαρετά τα 4 από τα 6 μαθήματα που έδωσα.
Για να μην αναφέρω και το ότι έπρεπε να τα δώσουμε μέσα σε 2 εβδομάδες (2 την πρώτη και 4 την επομένη). Τα είχα παίξει! Στο προτελευταίο πήγα απλά να δώσω τυπικά και έγραψα 1-2 σελίδες γιατί βαριόμουν και ήθελα να τελειώνω με το θέμα και να γυρισω σπίτι μου απλά για να κοιμηθώ. Στο δε τελευταίο, πήγα εντελώς αδιάβαστη με ό,τι θυμόμουν.
Κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν μερικές κοπέλες, οι φύτουλες του τμήματος. Σε όλες τις παρακολουθήσεις του εξαμήνου κάθονταν πάντα στα πρώτα θρανία για να "ακούνε απρόσκοπτα και να συμμετέχουν". Στις εξετάσεις κατέφταναν 1 ώρα νωρίτερα για να πιάσουν τις πίσω πίσω θέσεις, ώστε να "συνεργάζονται και να αντιγράφουν" κρυμμένες στο πλήθος των υπολοίπων. Τι θλιβερά και τελειωμένα άτομα!!!
Και τώρα που έχει ήδη αρχίσει το β΄ εξάμηνο όλα αυτά μου φαίνονται ανόητα και προσδοκώ τις καλοκαιρινές εξετάσεις του Ιουνίου. Ως τότε έχω πολλά λογοτεχνικά, θρίλερς και αστυνομικά να διαβάδω.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Χτες βράδυ ονειρεύτηκα...
Και ήταν πολύ όμορφα! Ένα όνειρο γλυκό, γεμάτο αγάπη και νοσταλγία. Ένα όνειρο όπου όλα ήταν στη θέση τους - αν και αυτό ακούγεται κάπως. Ναι, όλα μα όλα στη θέση τους, όπως τα ήθελα εγώ να είναι. Εγωιστικό ε? Τσου! Απέχει πολύ από αυτό.
Τόση ομορφιά, τόσο μα τόσο φωτεινό! Ζωντάνια, σαν χάδι, ζεστό και δροσερό. Σαν εκείνες τις ανοιξιάτικες λαμπρές μέρες, που ακόμα κι εγώ που μισώ τον ήλιο, χαίρομαι να είμαι έξω. Καταπληκτική ηρεμία, γαλήνη και μια αίσθηση ασφάλειας με την ψυχή μου όμως τόσο μα τόσο ανάλαφρη σαν να πέταγε ή μάλλον όχι ... όχι ... δεν ήταν αυτή η αίσθηση. Ήταν σαν να κοιμόμουν χωμένη σε ένα πουπουλένιο σύννεφο χαμογελαστή στον ύπνο μου. Και φυσικά, αυτός εκεί ... πάντα εκεί ... να τον νιώθω δίπλα μου και να ξέρω πως θα είναι εκεί και όταν ξυπνήσω. Τι όμορφο που ήταν, να πάρει!!!
Γιατί ήταν μόνο ένα όνειρο, ένα τόσο δα σύντομο όνειρο. Κανείς δεν ήταν εκεί όταν ξύπνησα. Ούτε καν η "κόρη μου", η Μπουρλού!!!
Τίποτε δεν ξεχνιέται και κανένας. Είναι κάτι που το έχω μάθει πια πολύ καλά. Και ας λένε πως με το χρόνο όλα αλλάζουν και χάνονται. Βλακείες!
Έρχονται ξανά και ξανά στις πιο απίθανες στιγμές μας ... όταν είμαστε κουρασμένοι, στενοχωρημένοι, όταν γελαμε, όταν διασκεδάζουμε, με μία ατάκα σε μία ταινία, με μια γκριμάτσα κάποιου αγνώστου, με την άμμο από την Αφρική, όταν κατεβάζουμε ένα τραγούδι, φτιάχνοντας ένα φαγητό, φορώντας ένα ρούχο που μας χαρίστηκε, παρακολουθώντας μια σειρά ... οπουδήποτε και με όποιο τρόπο υπάρχει. Κυρίως, όταν οι άμυνές μας είναι αδύναμες.
Είναι σωστό, όμως αυτό; Χμμμ ... δεν πρέπει να είναι. Ίσως το "ξεπερνώ μια κατάσταση" να μην είναι καθόλου μα καθόλου έτσι, ένα ξεπέρασμα, αλλά το να μάθεις να ζεις με όλα αυτά.
Να ξέρεις, ας πούμε, πως είσαι ικανή να κατεβάσεις ένα τραγούδι αλλά θα προτιμούσες χίλιες φορές να το λάβεις έτοιμο από τον φίλο/αγαπημένο σου, όχι γιατί βαριέσαι ή επειδή θα είναι πιο ασφαλές να το κάνει αυτός αλλά γιατί σου αρέσει να αφήνεσαι, να σε φροντίζουν έστω σε αυτό το μηδαμινό πραγματάκι. Σε ό,τι τέλως πάντων έχει ανάγκη ο καθένας μας ...
Αυτό δεν είναι τελικά που μας χαρίζει ομορφιά στη ζωή μας, γαλήνη στη ψυχή μας και δύναμη να βλέπουμε έστω και λίγότερο σκοτεινό αυτόν τον κόσμο;

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Απανθρωπιά ...

Το διάβασα μόλις τώρα σε ένα περιοδικό τηλεόρασης και έφριξα.
"Κάποιος σιχαμένος άνθρωπος στην Αρχαία Ολυμπία έδεσε το άλογό του
στο αυτοκίνητό του, το έσυρε, φαντάζομαι, για αρκετά χλμ. για να το αφήσει
τελικά μισοπεθαμένο σε χαντάκι στην άκρη του δρόμου με κατασπασμένα
τα πόδια του και ανοιγμένη την κοιλιά του ..."
Είναι δυνατόν? Πώς μπόρεσε ο βρωμόβλαχος να το κάνει? Τι σκατοψυχή κουβαλάει?
Γιατί? Για να σπάσει πλάκα? Για να δει τα όρια του ζώου? Γιατί δεν είχε τι να κάνει?
Υποθέτω πως ποτέ δεν θα βρεθεί ο ένοχος αλλά αν βρισκόταν μόνο μια τιμωρία θα του άξιζε. Να του κάνουν ό,τι ακριβώς έκανε και αυτός στο ζώο. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται το θεωρώ δίκαιο.

Ο αγαπημένος μου ...

Απόψε βγήκε η σελήνη
στους δρόμους σαν τρελή κι εκείνη
και με δυο μάτια δακρυσμένα
μου είπε πως δεν τη ρωτάς ποτέ για μένα.
Θα 'θελα να ' ξερα που να ' σαι
κι αν έχεις κάτι να θυμάσαι
και ψιθυρίζω μες το κρύο
τόση αγάπη δεν τελειώνει μ΄ ένα αντίο.

Σε θυμάμαι, πάντα σε θυμάμαι
πλάι σου δε θα ' μαι
όμως στο μυαλό μου θα γυρνάς.
Σε θυμάμαι, πάντα σε θυμάμαι
Θεέ μου, πώς φοβάμαι
μήπως με τα χρόνια με ξεχνάς.

Δε λέει η νύχτα να χαράξει,
μα η καρδιά μου θα σε ψάξει
μες του μυαλού μου τις κρυψώνες
εκεί που ζούνε οι αγάπες στους αιώνες.

Σε θυμάμαι, πάντα σε θυμάμαι
πλάι σου δε θα ' μαι
όμως στο μυαλό μου θα γυρνάς.
Σε θυμάμαι, πάντα σε θυμάμαι
Θεέ μου, πώς φοβάμαι
μήπως με τα χρόνια με ξεχνάς.

Θα 'θελα να ' ξερα που να ' σαι
κι αν έχεις κάτι να θυμάσαι
και ψιθυρίζω μες το κρύο
τόση αγάπη δεν τελειώνει μ΄ ένα αντίο.

Το ξέρω πως είναι λιγάκι μελό και ίσως και "καψούρικο" αλλά είναι Κότσιρας και ό,τι και να πει αυτός ο άνθρωπος πάντα θα μου αρέσει.